Za pivním majákem k Chrámu chmele a piva do Žatce

Vydejte se odhalit tajemství pěstování chmele a vaření dobrého piva, po návštěvě zámku umístěného nad labyrintem chmelnic. Chrám chmele a piva je zábavným a zároveň velmi poučným centrem s vazbou na chmelařskou tradici Žatecka.


Chmelový maják odstartuje prohlídku Chrámu Chmele & Piva. Do útrob vyhlídkové věže Vás dopraví výtah, uvnitř kterého čeká první překvapení ve formě 3D animace. Na vrcholu věže se nachází vyhlídková plošina s rozhledem do žateckého regionu. Přístup na tuto plošinu je možný také pěšky po obvodovém schodišti. V koruně Chmelového majáku jsou též umístěna světla, která okolí oznamují nadcházející slavnostní události v královském městě Žatec. 
Labyrint se nachází v budově starého skladu chmele jenž je propojen s Chmelovým majákem. Na konci bludiště je zde ukryt poklad chmelařského regionu. Tato část prohlídky pro svou členitost bohužel není vhodná pro méně pohyblivé osoby.
Kooperující Chmelařské muzeum se vyznačuje největší expozicí svého druhu na světě. Na ploše 4.000 m2 představuje vývoj chmelařství od raného středověku do současnosti. Kromě zajímavých sbírek muzea se seznámíte s vlastním objektem, který je technickou památkou a příkladem industriální účelové architektury z konce 19. století ve městě proslulém nejkvalitnějším chmelem na světě.
Dozvíte se, proč se nejlepší chmel na světě sklízí právě na Žatecku a proč se musel již od středověku chránit před nekvalitními napodobeninami.
Zaujmou Vás dobové fotografie a písemné doklady o pěstování chmele a o vaření piva. Najdete zde i zajímavé nářadí, mechanizační prostředky a historické stroje.
Na dětské návštěvníky zde čeká maskot muzea – chmelový skřítek Hop.

Chmelový orloj, jediný svého druhu na světě, zaujme netradičním zpracováním. Jako vše v Chrámu Chmele a Piva, má i tento hodinový stroj svůj příběh.
Minipivovar ,,U Orloje“ je logickým pokračováním prohlídky celého komplexu. Pivo se zde vaří před zraky návštěvníků. Názorně jsou vystaveny ingredience potřebné pro chutné a zdravé pivo. Řádně uleželé pivo se čepuje přímo ze zásobních tanků pivovaru. Přijďte okusit, jak chutná poctivé české pivo.
Pivovarský restaurant nabízí prostor k oddechu pro příjemné posezení a ochutnání regionálních pokrmů. V letních měsících jsou k dispozici také místa ve dvoře pivovarské restaurace. Jižní zahrada s dětskou kavárnou nabízí prostor pro hry a zábavu. 
Klášterní zahrada o celkové ploše přes 8500 m2 nabízí zajímavé prvky – relaxační prostor s dětským hřištěm, fontány, voliery s ptactvem, výběh pro drobné zvířectvo, bylinkovou zahradu, místo pro kulturní vystoupení a mnoho dalších atraktivních detailů. Zahrada se nachází v blízkosti Chmelového majáku.
Renesanční Sladovna v Masarykově ulici je unikátní budovou, která byla dle průzkumu postavena již v letech 1573–1574. Objekt sloužil jako obecní sladovna do 70. let 18. století, kdy byl sladovnický provoz po 200 letech v domě ukončen. Roku 1801 byl objekt prodán a adaptován na obytný dům. Po roce 1886 manželé Ferdinand a Marie Jacobovi zde provozují výrobnu barev a laků. V roce 1953 dům připadl státu a od té doby chátral. Teprve v roce 2010 dochází k celkové stavební obnově. Dnes sladovna nabízí v přízemí informační kancelář s prodejem suvenýrů, expozicí s archeologickými nálezy a expozicí O Sladovnictví. Všechny zájemce o náš i světový film zaujme výstava Žatec ve filmu s krátkými ukázkami filmů natáčených v Žatci. V původním hvozdu jsou prezentovány archeologické nálezy z celé výstavby Chrámu Chmele a Piva.
V 1. patře sladovny je přednáškový sál a GALERIE MODERNÍHO UMĚNÍ, kde můžete navštívit výstavu Historie NeObyčejné tužky.